«Կաղանդ ծառ»

 IMG_7859 (1)

Այսօր դժվար է Նոր տարին պատկերացնել առանց տոնածառի։ Այս համատարած երևույթին հանդիպում ենք նաև որոշ հայկական սովորությններում։ Օրինակ, Պոնտոսի հայերի մեջ ընդունված էր Նոր տարվա երեկոյան ձիթենու համեմատաբար հաստ մի ճյուղ խրել նախապես թխված մեծ հացի կամ բաղարջի մեջ։ Այդ ճյուղը «Կաղանդի ծառ» էր կոչվում։ Տնեցիներից յուրաքանչյուրը «Կաղանդի ծառից» կտրում էր փոքր ճյուղ և ինքն իր լուսավոր ճակատագիրը ստեղծելու համար զարդարում էր ընկուզեղենով։ Առավոտյան տանտերը հաստ ճյուղը տանում էր եկեղեցի, քահանային օրհնել տալիս, հետ բերում տուն, տան անդամներից յուրաքանչյուրի մազերից մեկ-մեկ մազ հանում, փաթաթում ճյուղին և այն ամրացնում գերանին։

       Բարեբեր իմաստն ուներ հասկերով կամ հասկերից պատրաստված «ծառերով» զարդարանքները, որոնց վրա նույնպես կախվում էին չարխափներ։

Advertisements

Թողնել պատասխան

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Փոխել )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Փոխել )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Փոխել )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Փոխել )

Connecting to %s